Sitä (eli sote-uudistusta) odotellessa

Sote-keskustelu käy juuri tällä hetkellä kuumana. Riittääkö aika valiokuntien mittavien lakipakettien huolelliseen läpikäymiseen ja ponsien ja mietintöjen kirjaamiseen ison salin äänestyksiä varten? Tilanne on kutkuttava ja monia mieliä askarruttava. Mitä tapahtuu, jos lait hyväksytään – ja ellei näin tapahdu, niin mitä siitä sitten seuraa?

Me SoteDigissäkin seuraamme tilannetta mielenkiinnolla. Olemme kuitenkin sopineet ja linjanneet, että teemme työtä yhtiömme ja hankkeidemme eteen, olipa lopputulos kumpi tahansa. Jatkon tekemisiämme helpottaa, jos hallituksen esitys yhtiötämme koskevaan lakimuutokseen olisi mahdollisimman pikaisesti hyväksyttynä. Kuitenkin vielä tärkeämpää meille on, että tiedetään tahot, joille hankkeitamme teemme.

Kaikkiaan 18 maakunnan valmisteluorganisaatiot ja oletetut tulevaisuuden maakunnat ovat ne tahot, joille nyt teemme työtämme. Kansallisen kehittämisen kannalta tilannetta ei helpota, jos asiakkaitamme tulee olemaan reilusti enemmän kuin synnytettävien maakuntien määräksi on arvioitu tulevan.

Yhtiömme on päässyt hyvään vauhtiin. Meitä on nyt noin 30 ammattilaista, joista suurin osa toimii hankkeiden suunnittelu- ja projektitehtävissä. Hankkeistamme sosiaali- ja perusterveydenhuollon digityökalu Omaolo on juuri mennyt tuotantokäyttöön ja sen sisältö laajenee kevään 2019 aikana merkittävästi. Muitakin isoja kehityshankkeita suunnitellaan ja työstetään yhteistyössä muiden toimijoiden, kuten muun muassa maakuntavalmistelijoiden, Vimanan, Kelan, VRK:n ja UNA Oy:n kanssa. Hankesalkkuun on ehdolla uusia ja vaikutukseltaan merkittäviä kehitysprojekteja.

Ellei uudistus ehdi tulla tämän hallituksen aikana hyväksytyksi, menee uudistusten valmistelu pidemmälle tulevaisuuteen. Valmistelussa mukana oleville tahoille lykkääntyminen taas kerran olisi pettymys, mutta kaikissa vaihtoehdoissa työtä muutosten ja digitalisaation edistämiseksi olisi välttämätöntä jatkaa.

Väestön ikääntyminen, huoltosuhteen muutos, sote-ammattilaisten riittävyys ja kustannusten jatkuva nousu tulevina vuosina vaativat paikallisia ja kansallisia kehittämistoimenpiteitä. Joka tapauksessa tämän maakunta- ja sote-uudistuksen valmistelussa on päästy jo pitkälle. Olisikin suoranaista haaskausta, jopa hulluutta jättää tehty työ ja kertynyt osaaminen hyödyntämättä. Tulevilta päättäjiltä toivotaan viisautta, malttia ja huolellista perehtymistä siihen, mitä on jo saatu aikaan. Siinä on tarjolla perustaa, jonka päälle voidaan seuraavankin hallituksen aikana sotea edelleen rakentaa.

Harri Hyvönen
toimitusjohtaja

SoteDigin blogit

Asiantuntijamme kirjoittavat vuorotellen blogeja omien vastuualueidensa kuulumisista tai yleisistä sosiaali- ja terveyspalvelujen digiasioista.